5G på väg behövs fiber då?

Läste idag (2 mars 2015) i DN att 5G näten kan väntas byggas ut från 2020. Hastigheter på upp till 7,5 gigabit per sekund har Samsung lyckats uppnå i labmiljö vilket är väldigt snabbt. Frågan är bara hur lång tid det tar innan det blir en acceptabel täckning för oss, städerna kommer först och vi har ännu inte 4G fullt ut. 5G är inte bara tänkt för mobildata och telefoni utan det är alla småprylar som vill ut och kommunicera på nätet kylskåp, frys, spis, bilen, pulsklockan, hälsoklockan mm mm, titta här. I en fiber har man kommit upp till en hastighet av 10,2 Tbit/s över en sträcka på 29 km. Det motsvarar innehållet på 240 dvdskivor per sekund. Nu är det inte bara en fråga om hastighet utan en fråga om tillgänglighet. Anslutningen till fibern har du tillgängligt till 100%, inget konkurrerar med dig om tillgången medan för 5G och de andra 4G och 3G så konkurrerar du med alla andra som just då är uppkopplade.

Nedan är saxat ur SR

De svenska forskarna inom 5G som SR möter i Vetandets värld menar att mer trådlös datatrafik kräver fler basstationer, och de menar att bästa sättet vore att vi har basstationer inomhus, som ett komplement till master utomhus.

Det finns många vinster med basstationer inomhus: De behöver inte sända/motta med lika hög effekt, och därmed sparar man ström och pengar. De kan installeras och underhållas av fastighetsägarna själva. Man kopplar upp dem till den kommersiella mobilnäten lämpligen via fasta trådförbindelser (fiberoptik). De påminner om de WiFi anläggningar vi har hemma för trådlöst internet, fast kommer att innehålla mer elektronik och program. Kostnaden per burk blir inte högre än en Wifi-enhet, spår forskarna.

Dags att gå med i fiberföreningen, klicka här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s